Sazan Nasıl Pişirilir - Fırında Sazan Balığı Pişirme Yöntemi.

Sazan Nasıl Pişirilir?

Sazan balığı pişirme yöntemleri

Fırında sazan nasıl pişirilir


Sazan balığı tatlı suyun en kılçıklı yağsız ve kimine göre leziz kimine göre
tadı tuzu olmayan garabet bir balıktır. Ama sazan avcılığı belki de sportif balıkçılıkta
en çok emek isteyen en çok zevk veren avcılıktır. Avcılığı bu kadar leziz olan balığın
nasıl olurda eti lezzetsiz olur? Belki de yanlış pişiriyoruz ya da pişiremiyoruzdur..

Yazımızda sazan balığının etinin yağsız ve yavan oluşundan dem vurmuştuk işte bu noktada bizim
sazanı nasıl pişirmemiz konusunda fikir verecek husus budur.

sazanların ızgarada pişirilmesi zaten yağsız ve yavan olan etini tamamı ile kayış gibi sert ve lezzetsiz
olmasına neden olur. o yüzden sazanın makul şartlarda biraz olsun lezzetli bir şekilde pişirmek için
ya tavada ya da fırında pişirilmesi gerekir.

sazan balığının aynalı sazan yada pullu sazan olduğu fark etmez temizlerken derisinin yüzülmesi
gerekmektedir. çünkü sazanın derisi oldukça kalın ve kokusu da hiç hoş değildir. bu yüzden sazanları
derisiyle pişirmek sazanın tadını bozacağı gibi ağzımızda hiçte hoş bir tat bırakmayacaktır.

temizleyip derisini yüzdüğümüz sazandan fileto
halinde parçalar çıkarmak gerekir.
sazanda bulunan omurda çok sağlam olmadığı için sazanın kılçıklarından ayırarak fileto yapılması
çok zor hatta imkansızdır. sazanı yüzdükten sonra kılçıklarını ayırmaya çalışmak bütün günümüzü
alabilir. bu yüzden kılçıklarını üzerinde bırakmak ve sazandaki kılçıkları ayıklama işini pişirdikten sonra
yapmamız daha iyi bir seçenektir.

fileto haline getirdiğimiz sazan balığımızı mısır ununa bulayıp fritözde pişirmek belki de sazanı en yenilebilir
halde pişirmenin ve lezzetini biraz olsun almamızın en iyi yoludur.
bu şekilde pişireceğimiz bir sazan, levrek ile kapışır tabi ki damak tadı kişiye göre değişse de bu göreceli
iddia birçok kişi tarafından iddia edilmektedir.
eğer sazanı fırında pişireceksek tepsiyi iyi bi şekilde yağlamamız gerekiyor. yağsız olan sazan eti tepsimizi
yağlamadığımız takdirde hemen yapışacak ve zaten yağsız bir şekilde yağsız bir balık eti pişirdiğimiz için
oldukça lezzetsiz olacaktır. o yüzden sazan balığını fırında pişirirken bol yağdan kaçınmayın. fırından
pişen sazanımızı çıkardıktan sonra kağıt havluya yatırıp fazla yağları kağıt havlunun emmesini sağlamak,
sazanımızın makul düzeyde yağlı ve yenilebilir olmasını sağlar. bu yüzden bol yağda pişirdiğimiz sazanımızdan
fazla yağları emmesi için kağıt havlu kullanmak gerekir.

ola ki gölün başında acıktık ve yanımızda sazan balığını pişirmek için hiç bir techizatımız yok peki bu durumda
sazanlarımızı pişirmeyelim mi?
tabi ki de sazanın kızartma ve fırında olduğu kadar ızgarası fazla makul olmasa da, kendi çapında lezzetli sayılır.
ama sazanları ızgara pişirirken dikkat edilmesi gereken püf noktası vardır.
ızgarasını yapacak olduğumuz sazanlardan temizlerken derisini yüzmemek eğer ızgarasını yapacaksak akıllıca bir davranış
olacaktır. zaten daha önce belirttiğimiz gibi yağsız bir balıktır o yüzden eğer pişirirken yağ kullanmayacaksak
derisini yüzmeyerek ızgara üzerinde sertleşip yumuşaklığını korumuş oluruz.
sazanın kalın derisi ızgarada bir nevi fırın görevi görecek ve içini çekerek pişmesini sağlayacaktır.
bu noktada eğer daha çabuk pişsin diye sazanın derisine kesikler ve çizikler atarsanız üzerindeki deri
koruyucu olmayacak nem kaybederek pişecek ve sazanımız yavan ve kuru olacaktır. bu yüzden sazanı eğer ızgarada yapıyorsak
serisini yüzmeden ve derisine çizik atmadan pişimemizin daha uygun olacağını belirtmem gerekir.
sazanlarımızın çok daha fazla varyasyon ile pişirilmesi mümkün olsa da avcılığı pek keyifli ama etinin tadı pekte o kadar leziz
olmayan bu balığı yakaladıktan sonra onu tekrar yaşam alanına özgürce dolaşması için bırakmak bence hepsinden daha lezizdir.
afiyet olsun




Alakalı aramalar:
sazan balığı nasıl pişirilir sazan balığı özellikleri sazan balığı nasıl avlanır sazan balığı yemi
fırında sazan balığı nasıl pişirilir sazan balığı nasıl temizlenir sazan avı nasıl yapılır sazan balığı yetiştiriciliği







Sazan Yemleme Yöntemleri

Sazan avında yemlemenin önemi

Sazan Nasıl yemlenmeli?

Sazan Yemi Hazırlama ve doğal yemleme


Sazan avında yemleme, performans sağlayabileceğiniz avlarınızın olmazsa olmazlarındandır. Sazan avcılığında av bölgesini yemlemek sazan balığını bölgeye çekmek için çok önemli bir gereksinimdir. Peki bu sazan balığını hangi yemle ve nasıl yemlememiz gerekiyor bu konu üzerinde biraz kafa yormamlıyız. Genel itibari ile aynalı ve pullu sazanların yemlenme şekli günün belli periyotlarında gerçekleşir. bu saatler dışında kalan zamanlarda sazan balıkları genellikle istiraat yada gezinti durumunda olup yemlenmeyi daha seyrek yaparlar. sazanın yemlenmediği saatlerde sazanların iştahını kabartıp yemlenmeye teşvik edecek bazı cezbediciler bulunsada ne yazık ki cep yakan türde vede fazla etkili olmuyor. Biz sazanı yemlemeyi daha etkili ve ekonomik nasıl yaparız onu anlatmak istiyorum. Bilindiği üzere sazan balıkları omnivor yani hepçil balıklardır. yani hem otobur hemde etoburlardır. sazanlar için genel olarak hayır diyemedikleri en önemli yiyecek çeşidi proteini bol olan yemlerdir lakin proteini bol olan doğal yemlerin kokusunun keskin olmaması sazanları bölgereye çekmekte fazla etkili olmaması yüzünden bizi çeşitli cezbedicilere yönlendirmektedir. vanilya anason yağı soya yağı ve unu gibi keskin kokulu cezbediciler zaman zaman işe yarıyor olsa dahi her zaman randıman ve kesin sonuç veren yöntemler değillerdir zira bu saydıklarım her sazancı tarafından artık olmazsa olmaz olarak kullanılsa da verimli olmayan bir yöntemdir. dağınık halde gezen sazanları avladığınız bölgeye en hızlı şekilde toplamanın yöntemi aslında oldukça basit bir püf noktasıdır. burada dikkat edilmesi gereken avlağın etkilendiği çevresel faktörlerin iyi gözlemlenebilmesidir. avlağı besleyen su yataklarının taşıdığı besinleri sazanlar açısından değerlendirecek olursak bu faktörler aslında hepimizin malumu olan ama ne hikmetse dikkate almadığımız şeylerdir. evet sazanlara dışardan besin sağlayan su yataklarında genellikle büyük ve küçük baş hayvan gübreleri ve bu gübrelerin içinde bulunan tam olarak sindirilmemiş arpa saman ve hayvan küspesi artıklarıdır. Sazan için bu besinler neredeyse doğal ortamının bir parçasıdır çünkü şehir dışında kalan hemen hemen bütün baraj ve göllerin çevresinde hayvancılık yapılıyor olması ve sazanların bundan kaçınılmaz olarak etkilenmesi aslında bizim için en önemli ipucudur. Sazanları huylandırmadan acaba bu aromayı sever mi sevmezmi endişesi taşımadan bölgeye toplayacak belkide en etkili yöntem yemlemede hayvan gübresi kullanmakltır. tabiki bunu direk hayvan gübresini yem sapanına koyarak yapmayacaz. tabikidebu da işe yarar fakat bunu en etkili kullanma yöntemi birazcık emek harcamanıza bağlı. şimdi anlatacağım basit ve ucuz maliyetli yemi yapmamız için öncelikle bize büyükbaş hayvan gübresi ve bi kova dolusu arpa gerekiyor. arpa bakliyatçılardan felan çok ucuza temin edebileceğiniz bir şey ve bize gerekli malzememizin hepsi bu kadar. lafı çok uzatmadan yemin nasıl yapılacağını anlatıyorum. öncelikle büyükbaş hayvan gübresinin ne kadar keskin kokulu bir şey olduğunu hepimiz biliriz bu kokuyu yem olarak kullanacağımız arpaya zerketmenin en iyi yolu şerbetlemedir. ağzı kapaklı bir kovanın içine yarıya kadar gübre doldurup suyla kovayı tamamlıyoruz ve yarı yarıya gübre ve su koyduğumuz bu kovayı bgirkaç gün bekletiyoruz. beklettiğimiz bu karışımdan suyu süzüp alıyoruz ve arpalarımızı bu süzdüğümüz suya kavanozlara koyarak en az iki gün bekletiyoruz. şerbette beklettiğimiz bu arpalar hayvan gübresinin o keskin kokusunu tamamen emerek sazan için yadırganmayan tanıdık ve huylanmayacakları bir kokuya sahip oluyor. birinci dereceden doğal besin kaynağı ve kokusu olduğu için zaten yemlediğiniz alana etraftaki bütün sazanların akın etmemesi için artık hiç bir sebep kalmıyor.






Benzer Aramalar:
sazan yemi
sazan avında yemleme
sazan yeminin yapılışı
sazan yemi malzemeleri
sazan avı kullanılan yemler