Sazan avı teknikleri - Sazan avı nasıl yapılır?

Bu yazımızda sizlere

sazan avı teknikleri

sazan avı nasıl yapılır

sazan yemi hazırlama

hakkında bilgiler vereceğim..



Balık avcılığında Sazan avı önemli bir yer tutar. Tatlı suda balık avcılığının beklide en çok emek
ve zahmet harcanan en komplike avlarından biridir sazan avı. Hedef balığınız
sazan ise gerçekten emek harcamayı göze almışsınız demektir. Sazanın avcılığı
diğer balık türlerine nazaran daha fazla dikkat özen ve özveri gerektirir. Zira
sazanı avlamak balık tuttuğunuz yerin yani gölün, ırmağın, derenin, barajın,
göletin yapısı, genişliği, akış hızı, dalga boyu, suyun sıcaklığı, hava basıncı,
rüzgarın kuvveti, günün saati, gece, gündüz faktörü, balık tuttuğunuz yerin
çevre şartları, yağışlar gibi faktörler sazanların yemlenme düzenini anında
değiştirecek ve sizi bilindik yöntemlerin dışına çıkmak zorunda bırakacaktır. Bu
yönüyle sazan avcılığı işte bu yüzden içinde çok fazla kombinasyon barındırır.
Sanıldığı gibi ya da diğer balık türlerinin avcılığında olduğu gibi sazan
avcılığında belli kalıplar her zaman işe yaramıyor. Bizim bu noktada dikkat
etmemiz gereken en önemli husus sazan avcılığında sazan avı tekniklerini öğrenmekten
ziyade öğrendiğimiz sazan avı tekniklerini hangi şartlarda hangi zamanlarda
nasıl kullanmamız gerektiği olacaktır. Benim de anlatmak istediğim sazan avı
tekniklerini öğrenirken şartları göz önünde bulundurmanın bizim için ne kadar
faydalı olacağının önemidir. Sazan avında hangi tekniği kullanacağımız sazanın
neyi sevdiği hangi yemi daha çok beğendiğinden ziyade sanırım ilk önce hesap
etmemiz gereken konu avlağın şartlarıdır. Her avlakta her zaman aynı sazan avı
tekniğini kullanmamız olanaksızdır. Bu yüzden boili gibi sistemler trofe avını
her zaman kolaylaştırabilen Sazan Avlama Teknikleri olmaktan uzaklaşabiliyor. Düşünün ki bir
avlaktasınız ve trofe sazanların göbek attığı bir nokta tespit ettiniz;
sazanların bu yerde boili ile yakalanabilmesi için gerekli şartımız taban
yapısının düzgün olması gerekmektedir. çalı çırpı kayalık, orman misali otluk
kamışlık diz boyu tortu ve milekli yerlerde çaresizce izlemekle yetinmek
zorunda kalırsınız ki iç sularımızda avlakların büyük bir bölümü neredeyse bu
şekildedir. Tv programlarında Avrupa’da boili ile sazan avlayanları iç çekerek
izlediğinizi biliyorum fakat Türkiye şartlarında o sistemler için hazırlanmış
özel havuzların olmadığını belirtmek isterim. Evet o izlediğiniz yayınlar
çeşitli ürünlerin sponsorluğunda yapılan aslında sazandan önce sazan avcısını
yakalayan usta balıkçılardır. Bu adamların mesleği sazandan çok sazan avcısı
yakalamaktır. Benim kişisel kanaatim edindiğim tecrübelere dayanarak böyledir.
Neden böyle düşündüğüm konusuna gelecek olursak; sanıldığı gibi aynalı sazan ya
da pullu sazan sadece dipten beslenen balıklar değildir. İnsanlarda bu kanaati
oluşturan yani sazan balıklarının dipten beslendiği kanaatini pekiştiren yine bu
viral reklamlardır. Adamlar ürününü satabilmek ki sadece sazan matı ufak bir
servet. Hele o cezbedici kokular sazan çadırları elektronik ziller alarmlar
kamış ayakları konusuna hiç girmeyeceğim bile. Ki bir de sazan avına çıkmak için
bu kadar para harcamanın profesyonellik olduğundan dem vurmaları yok mu
gerçekten komik geliyor bana. Minik salvolarla sizin algınızı nasıl manipüle
ettiklerine bir örnek vermem gerekirse sazan balığının yemini sadece kokuyla
bulup rejimini ona düzenliyormuş gibi boili hazırlarken çeşitli esanslara vurgu
yaparak sizi o yöne kanalize ediyorlar. Hal bu ki kazın ayağı öyle değil.
Sazanlar hem görsel hem duyusal olarak yiyecek kaynaklarına duyarlılık
gösterirler. Bu yemin sadece kokusu değil aksiyon ve görünümünün de önemli
olduğu anlamına gelir. Bu noktada iğnemizin ucundaki mısırı hareket ettirip
aksiyon mu sağlayacağız tabii ki de hayır. Yalnız nasıl göründüğü konusunda
yapmanız gereken şeyler olacak. Sazan avında beklide dikkat edilmesi gerekli en
hususlardan biri yem olarak kullandığımız şeyin olta iğnesi üzerinde nasıl
durduğudur. Bu yüzden olta takımlarınızı hazırlarken malzeme seçiminiz sizin
sazan avı tekniğinizi değiştirip geliştirmeye yönelik geniş çaplı kullanıma
yönelik ürünler olmalıdır. Mesela piyasada sazan avı için üretilen
iğne ve misinaları hop diye dur şu olta düzeneğimi değiştireyim birde öyle
şansımı deneyeyim ayrıcalığı sunmaz. O ürünler sadece o amaca yönelik
kullanılması için özel üretilmiş pekte verimli sayılmayan ki bu kişiye göre
değişir ürünlerdir. Çevremde bakıyorum bazı amatör sazan avcıları hep bu popüler
yeni sistemlere para harcayıp günlerce kamp kurup bir iki trofe sazan avlamayı
büyük bir başarı olarak görüyor. Kimi benim gibi avcılar ise part time günü
birlik sazan avı yapıp büyük bir farkla hepsinin toplamından daha fazla verim
alabiliyor. Burada anlatmak istediğim benim ne kadar usta bir sazan avcısı
olduğum değildir bu konu yanlış anlaşılmasın. Söylemek istediğim şey size
verilenlerle yetinmeyin kendinizi yeni sazan avı teknikleri,
taktikleri ve stratejiler konusunda geliştirin ve geliştirmeye açık olundur.
Burada düşebileceğiniz en büyük yanılgı sazan balığının tek bir teknikle avının
mümkün ya da verimli olacağı kanısıdır ki bu yanlıştır sizi gelişim konusunda
cılız gözlem konusunda zayıf bırakır. Tek bir sazan avı tekniğinde başarılı
olmak diğer sazan avı tekniklerinin verimi konusunda sizi meraka ve şüpheye
itmez. Sazan avcılığında teknikler geliştirmek için merak şüphe gözlem olmazsa
olmaz tecrübe kaynaklarıdır bu kaynağı av heyecanımız ve motivasyonumuz kadar
üst seviyede tutmak için sürekli araştırmalar ve gözlemler yapmamız
gerekmektedir. Ancak bu şekilde sazan avcılığı ve teknikleri konusunda tecrübe
sahibi olup bilgi birikimimizi üst noktalara taşıma imkanımız olur. Ama
araştırma yaparken algılarınızı ciddi, ciddi açık tutun. Zira ben arada bir göz
gezdirdiğim balıkçı forumlarında şunu gördüm. Tatlı su balık avcılığı konusunda
acayip bir bilgi kirliliği var. Belki de hayatında hiçbir dereye göle ırmağa
baraja olta atmamış tuzlu su balıkçıları belki iyi niyetle ama hemen her hususta
yanlış kanaatlerini dile getiriyorlar. Tatlı su balık avcılığı ile tuzlu su
balık avcılığı mıknatısın ters iki kutbu gibi terstir. Hayatı denizle yoğurulmuş
deniz için emek sarfetmiş tecrübe kazanmış başarılı teknikler geliştirmiş ve
nispeten denizde amatör olarak balık avcılığında kendini nirvanaya taşımış olmak
tatlı su balıkçılığını anlamaya ve yorumlamaya asla yetmez. Bu Amerikan futbolu
ile Avrupa futbolunun arasındaki farka benzer özünde ikisi de futboldur lakin
pratikte birbiriyle hiç alakası olmayan hiçbir kuralı birbirine benzemeyen iki
farklı şeydir. İşte bu yüzden bilgi edinirken kaynaklarımızı tekrar, tekrar
mantık süzgecinden geçirmemiz başarılı adımlar atabilmemiz için önemli
kurallardan bir tanesidir. Teorik olarak edindiğimiz bilgilerin pratikte
uygulanabilirliği ekstrem şeyler olmamak kaydıyla, başarı oranını test edip
gözlemlemek bize tecrübe olarak geri dönecektir. Tecrübenin her türlüsü negatif
yada pozitif sonuçları olmasının bir önemi yok her biri bizim için bir
kazanımdır. Asıl konumuza dönecek olursak, bizim için en büyük handikap sazanın
yem çeşitliliğidir işte bu nokta herkesin kafasının karışmasına ve muhalefet
yaratmasına neden olan sazan yem çeşitleridir. Sazan omnivor yani hepçil bir balık olduğu için
yenebilecek her şeyle beslenir. Tabandan yüzeyden ne bulursa mideye indirme
potansiyeli olan bir balıktır aynalı sazan. Sazanın menüsünün bu kadar geniş
olması Sazan yemi nasıl hazırlanır sorusunu gündemden hiç düşürmüyor. Sazan yemi
hazırlamak kafamızı karıştıracak birçok varyasyon içerse de bunu lehimize
çevirmek için gözlem yeteneğimizi kullanmamız bu konuda bizi tecrübeli birer
sazan avcısı haline getirecek önemli bir noktadır.
Sazan Yemi Hazırlamada
kabiliyet ve kazanmamız için kendi içgüdülerimizden ziyade sazanın içgüdü
mekanizmasının nasıl işlediğini çözmekle doğru orantılıdır. Sazan avı yaparken
yemleme yaptığımızda ters yemleme yani kullandığımız yem ile yemleme yaptığımız
yemin farklı olması daha verimli bir av yapmamıza olanak tanır. Yani burada ufak
bir dikkat bize sazanların bulundukları ortamda dikkat çeken nadir bulunan
yemleri tercih ettiğinin ipucunu veriyor. Tabi ki bu varsayım olmakla birlikte
denenip gözlemlenip üzerine yeni tecrübeler katarak daha sağlıklı sonuçlar ve
veriler elde etmemizi sağlayacak ufak püf noktalarıdır. Kendimizi kesinlikle
hiçbir koşulda bu işin kuralı budur diye şartlandırmamamız gerekmekte. Sürekli
gözlem ve deneyime dayalı tecrübe bize sazan avcılığının bir sonraki basamağına
yükseltecektir. Her zaman üzerine koyarak ve test ederek ilerlemekte fayda
vardır. Sazanların beslenme zamanları gibi handikaplar bazen bizim deneyimlemek
istediğimiz varyasyonu bazen başarısızmış gibi algılamamıza neden olabilir o
yüzden sabırla ve ısrarla yemlerimizi işe yaramadığını düşünüp kaldırıp kenara
atmamak gerekiyor. Sazan avına çıktığımızda yanımıza kendi yaptığımız ve
içeriğini not tuttuğumuz birkaç çeşit yemi belirli aralıklarla sürekli deneyip
zaman ve vuruş istatistiğini hava şartlarını not etmemiz bir sonraki avımız için
sazan avında nasıl yemler kullanılır sorusunu biraz olsun kafamızda
şekillendirecek stratejik bir noktadır. Her vuruş aldığımız yem her zaman iş
yapar demek olmadığını uzun vadede tuttuğumuz bu istatistiki veriler bize
zamanla öğretecek ne zaman hangi yemi kullanmamız gerektiği hususunda da değerli
fikirler verecek ayrıntılardır. Daha açık bir dille ifade etmem gerekirse sazan
için her avlak, yılın her bir başka günü, günün her bir saati, farklı yemlere
farklı tepkiler göstermesini sağlayan sazanların doğal yaşam döngüleri ile doğru
orantılı etkenlerdir. Bu etkenleri tanımlayıp genellemek hiçbir zaman hiçbir
sazan avcısının yapabileceği bir şey değildir. Zira aynalı sazanlar her avlakta
farklı rejime sahip olup doğal yaşam döngülerini bulundukları şartların durumuna
göre ayarlarlar. Bu noktada bir sazan bol proteinli canlı yeme sahip avlakta
bakliyat türü yemlere aç kurt gibi saldırırken çorak kumlu ve sadece bitkisel
yiyeceklere talim ettiği göllerde proteinli yemlere daha çok sonuç vermekte.
Burada üzerimize düşen ve dikkat etmemiz gereken avlağının sazan için
oluşturduğu koşulları iyi gözlemleyebilmektir. Bir avlakta başarılı olan ve iyi
sonuçlar aldığımız yemimizden her avlakta sonuç alamamamızın temel nedeni bunun
gibi dış faktörlerdir. O yüzden sazan avı tekniğimizi geliştirmek için
tuttuğumuz her bir istatistiği avlaklara göre kategoriler halinde düzenleyip
yeterli düzeyde veri elde ettiğimizde bu sonuçları birbirleriyle karşılaştırmak
bize ortak bir nokta bulmamız için kapı aralayacaktır. Uzun lafın kısası
sazanları çözmek için denizden daha derin bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip
olmamız gerekmektedir. Sazan avında yer seçimi yem seçimi kadar önemlidir bu da
strateji ve teknik geliştirirken bize dikkat etmemiz gereken yeni sorunlar ve
çözülmesi gereken problemleri birlikte getirir. Tabii ki bu sorun diye
tanımladığım şey aslında sorun değil sazanın avını verimli ve mümkün kılabilecek
detayların tecrübe ve deneyimle sağlanabilecek istatistiğidir. Her bir
istatistik bizi sazanların yaşam döngülerini anlamamız için bizi farklı çareler
üretmeye itecek taktiksel analizlerdir. Sazan avında zaman mekan ve yem
döngülerinin oluşturduğu kaosun içinde çeşitli varyasyonlarla hazırlayacağımız
olta takımlarımız bu işe daha başka bir boyut kazandıracaktır. Bir sonraki
yazımda sizlere sazan avında istatistiksel olarak verim alınabilen her avlakta
benzer sonuçlar alınabilecek yemlerin içeriği ve hazırlanışı hakkında detaylı
bilgiler verip bu yemlerin sazan avımızda yer seçimimizde etkilerinin nasıl
olacağı hakkında bilgiler vereceğim. Bol balıklı günler herkese kısmetli avlar
dilerim.




Benzer Aramalar:
sazan yemi hazırlama
aynalı sazan yemleri
sazan avı nasıl yapılır
sazan avı teknikleri video
aynalı sazan avı teknikleri
aynalı sazan yemleri
boili hazırlama videosu
boili nasıl yapılır
gece sazan avı
sazan avı zamanı
sazan avı videoları
aynalı sazan avı
aynalı sazan oltası
sazan nasıl avlanır
sazan avı videosu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kendi fikirlerinizi ve sormak istediklerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz